Ботанически родове

Медуница / Pulmonaria

Растенията произхождат от Европа и западна Азия.
Наименованието на латински и английски (Lungworts) е от Pulmo(Lung), означаващо "бял дроб". То се свързва с вида на листата на лечебната медуница, които са на бели петна и приличат на бял дроб.
Наименованието на български и на други славянски езици, се свързва с медоносните им качества. У нас се среща и като "меча пита".
Растенията от този род са на туфи. Листата в основата на растението са по-големи, а нагоре стават по-редки и тънки. На повечето видове листата са покрити с власинки или са с бели точки. Те могат да останат да презимуват. През късната есен в планината петнистите им листа са едно от малкото по-ефекни неща в доста мрачния пейзаж.
Цветовете им са "двустилни", което означава два вида цвят във всеки един от видовете. Те се различават по височината на тичинките и плодника, за да може да се получи кръстосано опрашване. Цветовете имат късо тръбесто тяло, завършващо с 5 венчелистчета. На цвят най-често са розово-лилави, но има и по-червени.
Повечето развиват коренища, чрез които се разпространяват. Може да бъдат пренесени и засадени в градината.

Мускари / Muscari

Многогодишни тревисти растения с луковица. Листата и цветовете излизат направо от луковицата. Цветовете са дребни, събрани в съцветие грозд. Баграта е синьо-виолетова или бяла.
Родината на Мускарито е Средиземноморието.

Тинтява / Gentiana

Този род е известен от древността. Наименованието му произтича от името на илирийския цар Gentius, който пръв открива лечебните им свойства.
Растения от този род се срещат навсякъде - Европа, Азия, Америка, както и в по-хладните части на Африка, Австралия и Нова Зенландия. Разпространени са в планински области, където има по-голяма влажност на почвата.
Цветовете им обикновено имат тръбесто тяло, завършващо с 5 венчелистчета и приличащо на камбанка. На цвят най-често са сини, но има и различен отенък на жълто, или лилаво.
Много от тинтявите се използват в медицината. Повечето развиват коренища, чрез които се разпространяват, които са горчиви и се използват и за подправки и напитки.
Към този род в много източници се причисляват и представителите на Тинтявка (Gentianella) (малка Тинтява), които по морфологични характеристики си приличат. Тези растения са по-лилави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар