вторник, 14 октомври 2014 г.

Червена млечница, рижика, рижка, рижийка (Lactarius delicious)

Червена млечница, рижика  (Lactarius delicious)
Име
Червена млечница, рижика, рижка, рижийка (Lactarius delicious)
Описание:
Гугла
Млада - почти плоска, със завит, слабо мъхнест ръб, развита - широко фуниевидна, 5-15 см; керемидено или оранжево-червена с тъмни концентрични, а в старите зелено обагрени кръгове, при нараняване или измръзване със синкав-озелени петна или цялата сиво или зелено обагрена; гладка и гола, влажна и лепкава
Пластинки
Доста гъсти и широки, размесени с по-къси и вилужно разклонени малко низбягващи, доста твърди, но крехки и чупливи, ярко оранжево-жълти, при допир се образуват петна
Споров прах
Кремав с червеникав отенък
Пънче
Цилиндрично, кухо малко по-светло обагрено от гуглата, често с ямки от воднисти или зеленикави петна, 3-9Х1-2 см, крехко
Месо
Белезникаво, от млечния сок оцветено ярко оранжево, старото със зеленикав отенък, шуплесто и чупливо, с приятен аромат и вкус, който след време става тръпчив
Млечен сок
Ярко оранжев, на въздуха не се мени, не е много изобилен
Месторастение
В иглолистни гори в цялата страна, от май до октомври
Значение

Най-добра и подходяща гъба за консервиране в оцет. Може да се приготвя още като супа, панирана, задушена. При мариноване се желира.
Не е подходяща за сушене, защото загубва специфичния си вкус и аромат.
Снимка: Над Дебръщица, октомври, 2014г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар